En het Woord van het Jaar is... kraamkost

Het woord "kraamkost" is door woordenboekuitgever Van Dale uitgeroepen tot Woord van het Jaar in Vlaanderen. Koken als cadeautje voor een pasbevallen moeder en haar gezin krijgt zo een "officieel" tintje. Op de tweede plaats staat "sjoemelsoftware", dat in Nederland de eerste plaats wegkaapte.

De verkiezing van "Woord van het Jaar" wordt georganiseerd door uitgeverij Van Dale en de VRT. Van 24 november tot en met 14 december kon gestemd worden op 10 genomineerde woorden. Bijna 40.000 stemmen werden uitgebracht, aldus Van Dale op zijn website. "Kraamkost" haalde de eerste plaats met 28 procent van de stemmen. Van Dale omschrijft het als "een maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin".

"De term "kraamkost" werd afgelopen winter geïntroduceerd door blogster Madame Zsazsa. Hoewel het een woord is dat misschien nog niet algemeen is ingeburgerd, werd er dit jaar wel geregeld over gepraat. In deze verkiezing werd het positieve "kraamkost" verkozen boven negatieve termen zoals turteltaks, suikertaks of filegolf", aldus Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Of kraamkost als woord en gebruik nu beter ingeburgerd geraakt, blijft volgens Hendrickx afwachten. "De voorbije jaren maakten we kennis met woorden als selfie en flitsmarathon, en die bestaan natuurlijk nog steeds. Het valt moeilijk te voorspellen hoe het kraamkost zal vergaan. Het valt niet uit te sluiten dat het woord samen met verschijnsel populairder wordt."

Top 3

"Sjoemelsoftware" -dat massaal gebruikt werd om het schandaal bij Volkswagen rond de CO2-uitstoot te benoemen- haalde 27 procent van de stemmen. "Kibbelkabinet", volgens Van Dale een regering waarvan de coalitiepartners ruziemaken, kon 12 procent van de stemmers overtuigen.

De vorige winnaars in Vlaanderen waren flitsmarathon (2014), selfie (2013), frietchinees (2012), stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

In Nederland is sjoemelsoftware Woord van het Jaar 2015, met 45 procent van de stemmen. Van Dale organiseert daar een gelijkaardige verkiezing.

Nevencategorieën

Het publiek kon naast het Woord van het Jaar ook vijf nieuwe woorden verkiezen in even veel categorieën. De vijf kanshebbers in de vijf nevencategorieën waren op hun beurt ook al voorgedragen door het publiek.

  • jongerentaal: tinderellasyndroom (33%): verschijnsel dat mensen zo afhankelijk zijn geworden van datingapps, zoals Tinder, dat men niet meer goed weet hoe te flirten en te daten zonder virtuele hulp (woordspeling op Tinder en Cinderella (Assepoester))
  • lifestyle: restorestje (39%): Nederlands alternatief voor het reeds ingeburgerde doggybag. De stoofvlees-frietdag van televisiekok Jeroen Meus strandt in deze categorie op de tweede plaats.
  • sport en amusement: pauzeknopreclame (48%): reclameboodschap die verschijnt wanneer men op de pauzeknop van zijn digicorder drukt
  • economie: agreekment (39%): akkoord dat de EU met Griekenland heeft gesloten (woordspeling)
  • politiek: bed-bad-broodregeling (32%): regeling voor vluchteling die toekomen in ons land

Meest gelezen