Familie Santens koopt belastingfraude af

De Oost-Vlaamse zakenfamilie Santens, bekend van de gelijknamige badlinnenproducent, heeft een lang aanslepende belastingfraudezaak kunnen afkopen. Dat schrijft De Tijd. Achterstallige belastingen zijn geregulariseerd en er komt geen proces.

Het onderzoek tegen Marc Santens, zijn neef Lieven Santens en andere gezinsleden begon in 2007 en kwam een jaar nadien in de openbaarheid na zo'n 15 huiszoekingen in woningen en bedrijven in Brussel, Oost- en West-Vlaanderen. Daar kwamen 75 speurders aan te pas.

In de eindvordering van het parket van Oost-Vlaanderen was sprake van geknoei met de personen- en de vennootschapsbelasting. Ook het witwassen van zwart geld was meegenomen in de betichtingen. Twaalf verdachten riskeerden voor de strafrechter te belanden.

Maar het komt dus niet tot een proces. De raadkamer van Oudenaarde heeft een streep getrokken onder de fraudezaak. Er is een dading gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie van Gent en nog een fiks percentage extra betaald aan de openbare aanklager. Volgens De Tijd is er een bedrag van 4,5 miljoen euro mee gemoeid.