Meer gijzelingen maar minder ontvoeringen van journalisten

In 2015 werden wereldwijd 54 journalisten gegijzeld, een pak meer dan de 40 in 2014. Het aantal ontvoeringen daalde tegenover vorig jaar met een derde. Dat blijkt uit de jaarlijkse balans van de ngo Reporters zonder Grenzen (RSF). Hoeveel journalisten werden vermoord, is pas aan het einde van het jaar geweten.
apaimages

De toename van het aantal gijzelingen is vooral te wijten aan de forse stijging in Jemen. Ook in Syrië is er sprake van een "gijzelingsindustrie". Maar liefst 26 journalisten worden er vastgehouden door rebellengroepen. IS gijzelt in Syrië en Irak 18 journalisten.

Het aantal journalisten dat ontvoerd werd, daalde met een derde, tot 79. Het verschil met 2014 wordt verklaard door een verbetering van de situatie in Oekraïne.

Ook het aantal journalisten dat in de gevangenis opgesloten zit, daalde tot 153 (-14 procent). Het Amerikaanse Comité voor de bescherming van Journalisten (CPJ) telde 199 journalisten in de gevangenis, ook een daling tegenover de 221 in 2014. De landen met de meeste opgesloten journalisten zijn China, Egypte, Iran en Eritrea, aldus RSF. De situatie in Turkije is de jongste tijd erg verslechterd, waarschuwt de CPJ.

Dit jaar zijn ook acht journalisten verdwenen, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.