Ook New Yorkse scholen bedreigd, maar niet gesloten

In de Amerikaanse grootstad Los Angeles zijn zo goed als alle scholen gesloten wegens een terreurdreiging. Ruim 640.000 scholieren van de lagere en middelbare school moeten daardoor niet naar de les. De scholengroep kreeg een dreigmail. De New Yorkse scholen kregen een gelijkaardig bericht, maar daar besloten ze dat er geen concrete dreiging was.

Alle publieke scholen in Los Angeles en omgeving zijn momenteel gesloten op politiebevel. Er zou sprake zijn van een terreurdreiging tegen meerdere scholen waarbij gebruik zou worden gemaakt van rugzakken en pakketten. "Zolang er niet meer duidelijkheid is over de dreiging, blijven alle scholen gesloten", klinkt het.

In New York kregen de scholen vanmorgen een "bijna identiek" bericht. Daar besloot men dat het overduidelijk om een misplaatste grap ging. "De persoon die de dreigementen uitte, beweerde een jihadist te zijn, maar hij maakte fouten waaruit bleek dat het gewoon ging om een grappenmaker", laat de New Yorkse politie weten.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio was duidelijk: "Ik ben er absoluut van overtuigd dat de New Yorkse kinderen geen gevaar lopen." De New Yorkse politie voegde eraan toe dat de veiligheidsdiensten in Los Angeles wellicht overdreven hebben gereageerd.

In de nasleep van San Bernardino

In Los Angeles neemt men de dreiging duidelijk heel wat ernstiger. Personeelsleden van de scholen wordt gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn en alle verdachte zaken door te geven aan de ordediensten.

De bedreiging zou via e-mail zijn verstuurd naar een lid van de raad van bestuur van de openbare scholen van LA en omgeving. De mail zou vanuit het buitenland verstuurd zijn, meer bepaald vanuit Duitsland. De bedreiging zou bovendien tegen de leerlingen zelf gericht zijn. In de dreigementen zou sprake zijn van meerdere scholen. Er zouden geen specifieke scholen genoemd zijn, vandaar wellicht dat voorlopig alle scholen dicht zijn.

In het totaal gaat het over ruim 1.000 lagere en middelbare scholen waar alles samen zo'n 640.000 scholieren school lopen. Naast de grootstad Los Angeles zijn ook de scholen in 30 kleinere steden in de buurt gesloten. In het totaal zijn op een gebied van 1.865 vierkante kilometer alle scholen dicht.

Op 2 december vielen in San Bernardino 14 doden bij een terreuraanslag. San Bernardino ligt, naar Amerikaanse normen, op een boogscheut van Los Angeles. Dat verklaart wellicht waarom er in LA veel nerveuzer gereageerd wordt dan in New York, een stad aan de andere kant van de VS.