Prostituees protesteren tegen belastingverhoging: "De staat is de pooier"

In Sint-Joost-ten-Node bij Brussel protesteren prostituees tegen een belastingverhoging. De gemeente verdrievoudigt de belasting van 1.000 naar 3.000 euro per jaar. Bovendien moeten prostituees ook een vergunning aanvragen die nog eens 2.500 euro per jaar kost.

"Het gaat om enorm veel geld", zegt prostituee Julie aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het is onmogelijk om dat de betalen. Voor mij zijn de burgemeester (Emir Kir, nvdr.) en de staat eigenlijk de pooiers. Om 3.000 euro taksen te betalen moeten wij veel werken. We kunnen dat niet meer aan, we gaan moeten vertrekken."

Julie werkt al dertig jaar in de wijk in de buurt van het Noordstation. Zij vreest dat door de extra belastingen meer prostituees illegaal zullen gaan werken.

Eerder besliste de gemeente al dat raam- en kamerprostituees verboden worden tussen 23 uur en 7 uur. Als de gemeente dat mag doen van de rechter, overweegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) een algemeen sluitingsuur voor de rosse buurt in zijn stad. Momenteel doet hij dat niet omdat er te veel juridische bezwaren zijn, zegt hij.

"Er is vooralsnog geen enkele wettelijke basis waarop een gemeente zich kan steunen om ten aanzien van horecazaken, wat de betrokken raamprostitutiepanden in Gent zijn, een algemeen sluitingsuur op te leggen", klinkt het.