Rudy De Leeuw: "Reik elkaar de hand en overleg"

De voorzitter van de socialistische vakbond ABVV Rudy De Leeuw doet een oproep aan onder meer spoorbaas Jo Cornu om mee aan tafel te zitten met de vakbonden, om het sociaal conflict bij de NMBS op te lossen en verdere stakingen te vermijden. Dat zei De Leeuw in de studio van "Terzake".

Vandaag zaten de NMBS-vakbonden samen voor overleg, maar de standpunten veranderden niet. De vakbonden blijven bij hun plannen voor stakingen op 6, 7, 21, 22 en 23 januari. Een verzoeningspoging gisteren, tussen de vakbonden en de directie, draaide ook op niks uit.

Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, betreurt de afwezigheid van de CEO's van de NMBS en Infrabel bij het verzoeningsoverleg. "Als een dergelijke stakingsaanzegging wordt ingediend, kan ik me niet voorstellen dat een CEO wegblijft op zo'n vergadering", zei De Leeuw in de "Terzake"-studio. "Ik vind dat iedereen daar dan moet zijn."

De Leeuw nuanceert de druk van de publieke opinie rond de geplande stakingsdagen. "Het gaat hier niet over een paar voordelen, maar over de grond van de zaak. Het gaat over de tewerkstelling van 6.000 mensen die men wil schrappen, het gaat over veiligheid en het behoud van een aantal lijnen."

De vakbondstopman wil vooral dat de CEO's van de NMBS en Infrabel rond de tafel komen zitten. "Ik heb CEO's gekend die zelf contact opnamen in zo'n geval, maar tot nu toe is dat niet gebeurd. Iedereen moet de hand reiken om tot oplossingen te komen."

"Deze regering wil lijnen afschaffen, ze geeft onvoldoende middelen voor onderhoud, er wordt te weinig geïnvesteerd om de NMBS performanter te maken. Wij willen een duidelijk plan, zodat het personeel weet waar het aan toe is", besluit De Leeuw.