Van Overtveldt viert goedkeuring taxshift met pintjes en Duvels

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft pintjes en Duvels laten aanrukken in de Kamercommissie Financiën en Begroting. Hoogst ongewoon, maar de N-VA-minister wilde meerderheid en oppositie bedanken voor de flexibiliteit en de constructieve samenwerking bij het bespreken van de taxshift. Ondanks de krappe timing raakte die vandaag toch gestemd in commissie.

Meerderheid en oppositie gingen wekenlang in de clinch over de taxshift, de lastenverschuiving weg van arbeid waarmee de federale regering groei en jobs wil creëren. Stokpaardje van de regering is de verhoging van het nettoloon met minstens honderd euro voor de helft van de werknemers. Volgens de oppositie mist de regering echter nog ettelijke miljarden om dat cadeau te kunnen betalen en haalt ze te weinig geld bij de grote vermogens.

De jongste weken dreigde bovendien tijdsnood. De wettekst moet absoluut dit jaar nog door het parlement om de maatregelen te kunnen laten ingaan op 1 januari 2016. Minister Van Overtveldt had het wetsontwerp echter pas midden vorige week klaar, waardoor de tijd wel erg krap werd. Zeker omdat ook de bespreking van de programmawet bij de begroting - die eveneens absoluut op tijd groen licht moet krijgen - pas laat kon starten.

Akkoordje

Meerderheid en oppositie gooiden het uiteindelijk op een akkoordje, waarbij de oppositiepartijen beloofden geen procedurele stokken in de wielen te steken. Bovendien stemden ze er vandaag nog mee in om - ondanks ontbrekend advies van de Raad van State - een extra amendement toe te voegen dat enkele achterpoortjes in de kaaimantaks op financiële constructies sluit.

Een constructieve houding waarvoor de minister hen dus bedankte met een frisse pint. Al was het naar verluidt niet vanzelfsprekend om die langs de militaire politie tot in het parlement te krijgen.