Vlaanderen en Schotland willen nauwer samenwerken

Vlaanderen en Schotland willen nauwer samenwerken, onder meer op het vlak van innovatie. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) afgesproken met zijn Schotse ambtgenote Nicola Sturgeon tijdens een bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Voor de Schotten wordt het een spannend politiek jaar. De Britse premier Cameron organiseert volgend jaar een referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen Europa en dat wordt door de Schotten, waarvan de meerderheid pro-Europees is, met argusogen gevolgd.

Daarnaast zijn er nog Schotse parlementsverkiezingen. De Scottish National Party (SNP) van premier Nicola Sturgeeon deed het in de Britse verkiezingen van dit jaar uitstekend en staat er in de peilingen voor de Schotse stembusslag van mei goed voor.

Als ze ook na de verkiezingen op post blijft, komt Sturgeon naar Brussel voor een tegenbezoek aan de Vlaamse regering. Intussen bereiden Vlaamse en Schotse ambtenaren een samenwerkingsakkoord voor, zei minister-president Bourgeois na afloop van de ontmoeting.

Economische relaties

De economische relaties tussen Vlaanderen en Schotland krijgen mogelijk een boost door een sterkere trafiek tussen de havens van Rosyth en Zeeebrugge, waarbij zelfs een hernieuwde passagiersverbinding wordt onderzocht.

Maar vooral op het vlak van innovatie kunnen Vlaanderen en Schotland elkaar versterken. Het Oostendse bedrijf Laminaria, dat al enkele jaren actief is rond vernieuwende golfslagtechnnologie, sloot vandaag een akkoord met het European Marine Energy Centre (EMEC), het wereldcentrum voor de ontwikkeling van golfslag- en getijdenenergie, dat gelegen is aan de noordelijke eilanden van Orkney.

"Als onze technologie de stormen daar aankan, kan het alles aan", zegt Steven Nauwelaerts van Laminaria. Het bedrijf krijgt steun van de Vlaamse overheid en werkt samen met de Gentse Universiteit voor de ontwikkeling van zijn technologie. Laminaria hoopt na 2020 hun technologie stilaan te kunnen commercialiseren. Neil Kermode van EMEC meent dat golfslagtechnologie een grote toekomst heeft. "In het Verenigd Koninkrijk zou die op termijn kunnen instaan voor een vijfde van de energiebehoeften", zei hij.

Culturele relaties

Naast economie had Bourgeois ook aandacht voor de culturele relaties tussen Vlaanderen en Schotland. En die zijn oud. Tussen de elfde en de zeventiende eeuw trokken veel Vlamingen naar Schotland, waar de familienaam "Fleming" overigens veel voorkomt. De prestigieuze universiteit van Saint Andrews voert momenteel een onderzoek over "Scotland en the Flemish people", dat volgend jaar wordt voorgesteld.

Nog volgend jaar komt er in the Scottish National Gallery een tentoonstelling met werken van de Vlaamse barokmeesters Rubens, Jordaens en Van Dyck.

Meest gelezen