14 relschoppers opgepakt bij betoging tegen asielcentrum in Geldermalsen

In het Nederlandse dorpje Geldermalsen is het gisterenavond tot rellen gekomen bij protesten tegen de komst van een asielcentrum. De gemeenteraadszaal moest worden ontruimd. Zeker 14 relschoppers zijn aangehouden, twee politieagenten raakten lichtgewond.

In Geldermalsen, in de provincie Gelderland, komt er een asielcentrum waar zo'n 1.500 vluchtelingen zullen worden opgevangen. In het dorp is daar al een tijd erg veel protest tegen. Vanavond stond de gemeenteraad in het teken van die discussie. Bewoners konden op voorhand hun mening komen geven.

Aan het stadhuis - dat beperkt beveiligd was - stonden honderden mensen te betogen. Enkele tientallen relschoppers braken door een versperring en gooiden met flessen, stenen en vuurwerk. Ook de ruiten van het gemeentehuis zijn ingegooid, schrijft De Telegraaf. 

Onmiddellijk kwamen bussen met oproerpolitieagenten tussenbeide. Getuigen zeggen dat de politie daarbij schoot met rubberkogels.

Beslissing over asielcentrum uitgesteld

De gemeenteraad zelf werd ook afgebroken en de zaal ontruimd. Iedereen is naar de eerste verdieping gebracht totdat de politie het veilig genoeg acht om naar buiten te gaan. Bij de rellen geraakten twee agenten lichtgewond. 14 relschoppers werden opgepakt en brachten de nacht door in de gevangenis.

Rond 0.30 uur meldde de politie dat het weer rustig was in het centrum van Geldermalsen. Er komt een grondig onderzoek naar wat er precies gebeurd is.

"Iedereen uit de raadszaal is veilig. En dan zeggen mensen bang zijn voor asielzoekers. Ben in en in verdrietig", meldt burgemeester Miranda de Vries op Twitter.