"Meneer Trump, u bent een kandidaat van de chaos"

In Las Vegas is het laatste televisiedebat van het jaar gehouden tussen de belangrijke Republikeinse presidentskandidaten. Het debat werd gedomineerd door thema's als nationale veiligheid en de strijd tegen terreurgroep IS. Jeb Bush trok scherp van leer tegen Donald Trump, die opnieuw opriep om moslims te weren uit de VS.

De negen Republikeinse kandidaten gingen al voor de vijfde keer met elkaar in debat op televisie. Dit was het eerste debat sinds de aanslagen in Parijs en San Bernardino. Vooral over het buitenlandbeleid en nationale veiligheid werd er stevig gediscussieerd.

De Republikeinse voorstellen over het Amerikaanse buitenland- en veiligheidsbeleid en de aanpak van terreurorganisatie IS zijn weinig concreet. De kandidaten toonden zich vooral eensgezind in hun kritiek op president Obama en Hillary Clinton, de belangrijkste presidentskandidaat bij de Democraten.

Trump vs. Bush

Donald Trump stal ook tijdens dit debat de show. Hij herhaalde zijn controversiële voorstel om moslims te weren van het Amerikaanse grondgebied. Trump benadrukte dat zijn standpunt "een belangrijke discussie heeft opgestart die moest worden opgestart"."Bovendien gaat dit niet om religie, maar om veiligheid."

Onder meer Jeb Bush deed het voorstel af als onzin. "Je zal geen president worden door de hele wereld te beledigen", zo liet hij Trump weten. "Ik sta op 42 procent, jij op 3 procent. Momenteel win ik", luidde de repliek van Trump. Bush herhaalde dat Trumps voorstel niet ernstig genomen kon worden. Hij noemde Trump "een kandidaat en president van de chaos, die het moet hebben van straffe uitspraken."

Wat met Assad?

Over de rol van de huidige Syrische president Bashar al-Assad waren de kandidaten het fundamenteel oneens. "Als we Assad omverwerpen, dan zal IS Syrië overnemen, wat de Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen zal beschadigen", zo benadrukte de Texaanse senator Ted Cruz. Ook senator Rand Paul benadrukte dat er chaos zou ontstaan bij het afzetten van Assad. Gouverneur John Kasich sprak dat tegen. "Assad moet verdwijnen" om te vermijden dat Iran zijn invloed in het Midden-Oosten verder kan uitbreiden."

Trump benadrukte dat de VS slechts één doel tegelijk moet nastreven. "We kunnen niet vechten tegen IS én tegen Assad. Eerst moeten we van IS afgeraken. Van zodra we van hen verlost zijn, zullen we nadenken over Assad."

De eerste voorverkiezingen vinden plaats op 1 februari in de staat Iowa. Bij de Republikeinen is de Texaanse senator Ted Cruz aan een opmars bezig. Hij presenteert zich graag voor als meer verkiesbaar alternatief voor Trump. De opvolger van president Obama wordt op 8 november gekozen.