"Regimewissel in Syrië niet langer noodzakelijk"

Een regimewissel in Syrië is niet langer noodzakelijk voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd na intensief overleg met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou.
John Kerry en Sergej Lavrov

"De Verenigde Staten en zijn partners streven niet naar een zogenoemde regimewissel", zo verklaarde Kerry. Hij benadrukte wel dat een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad nog altijd de voorkeur blijft genieten van Washington.

De VS en de westerse landen hadden tot nu toe altijd gesteld dat het vertrek van Assad noodzakelijk was voor het vredesproces in Syrië. Maar de Syrische president had de steun van landen als Rusland en Iran, die vonden dat de Syriërs zelf moeten kunnen beslissen over het politieke lot van Assad.

Met zijn verklaring lijkt Kerry nu een stap in de richting van het Russische standpunt te zetten.

Het is belangrijk dat de VS en Rusland hun meningsverschillen overstijgen in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie IS "die een dreiging vormt voor ons allemaal", aldus nog Kerry.

Vrijdag nieuw topoverleg over Syrië

De VS en Rusland zetten vrijdag in New York de gesprekken over het Syrische conflict voort. Moskou en Washington willen er komen tot een gezamenlijke ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad, op basis van de principes die tijdens de vredesgesprekken in Wenen zijn overeengekomen.

Het akkoord dat tijdens de conferentie in de Oostenrijkse hoofdstad werd bereikt, voorziet in een staakt-het-vuren, overleg tussen Damascus en de oppositie en een politieke overgangsfase naar verkiezingen onder toezicht van de Verenigde Naties.