Al negen doden op Filipijnen door tyfoon Melor

De doortocht van tyfoon Melor heeft op de Filipijnen aan minstens negen mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een mededeling die door de veiligheidsdiensten werd verspreid.

De hevige regenval leidde gisteravond ook tot overstromingen in de hoofdstad Manilla. Verschillende wegen liepen onder water, waardoor het verkeer verstoord raakte. Vandaag is het waterpeil in de hoofdstad alweer gezakt.

De zwaarste balans werd opgemaakt op het eiland Mindoro, zowat 120 kilometer ten zuiden van Manilla. Daar kwamen volgens de hulpdiensten vijf mensen om het leven. Aurelio Umali, de gouverneur van Mindoro, zegt dat het water op sommige plaatsen op het eiland gisteravond erg snel is gestegen, waardoor heel wat bewoners noodgedwongen het dak op moesten vluchten.

"De overstromingen zijn beginnen te verminderen, maar de mensen bevinden zich nog altijd op de daken. Vele huizen zijn beschadigd", zo deelde de gouverneur mee op de radiozender DZMM.

Ook op het eiland Samar heeft Melor nu in totaal al vier slachtoffers geëist.

Als gevolg van de doortocht van de tyfoon hebben in totaal honderdduizenden mensen hun huis moeten ontvluchten. Zowat 120.000 van hen bevinden zich momenteel in een noodopvangcentrum. Miljoen mensen zitten ook zonder elektriciteit.

De Filipijnen worden elk jaar getroffen door een twintigtal tyfoons.