Antwerpse haven overschrijdt drempel 200 miljoen ton behandelde goederen

De haven van Antwerpen zal deze week de symbolische drempel van 200 miljoen ton behandelde goederen overschrijden. Voor het eerst worden in één jaar ook meer dan 9 miljoen TEU-containers behandeld. Dat maakte het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bekend.

Vorig jaar haalde de haven met 199,01 miljoen ton de historische drempel net niet. Volgens havenbaas Eddy Bruyninckx komt men dit jaar naar verwachting uit op zo'n 206 miljoen ton.

De containertrafiek, uitgedrukt in twintigvoetsequivalente containers, zal dit jaar zowat 8 procent gegroeid zijn. Naast steeds meer de containertrafiek is de laatste jaren ook de vloeibare petrochemische verwerking een alsmaar belangrijkere positie in de haven gaan innemen.

"Op 25 jaar tijd is de goederenoverslag in Antwerpen verdubbeld. Zonder grote ruimtelijke expansie zou er van deze cijfers geen sprake zijn geweest", zegt de Antwerpse Havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

Hij prees daarbij ook de "ongelofelijk belangrijke" invloed van de Scheldeverdieping, waardoor het aantal +13.000 TEU-schepen enorm is toegenomen, van 91 schepen in 2010 naar zo'n 365 in 2015. Tegelijkertijd stelde hij dat door een nog verwachte groei van de haventrafiek de aanleg van een Saeftinghedok "geen loze vraag" is.

Om de resultaten te vieren deelt de tweede grootste haven in Europa morgen op veertig locaties traktaties uit tussen de havenbedrijven. Met lichtprojecties op onder meer de Boerentoren wordt ook het brede publiek geïnformeerd over de jaarresultaten.