Expert: "Geen bewijs voor nazitrein vol goud in Polen"

Er is geen enkel bewijs dat de "nazitrein" die volgeladen met goud al jarenlang verstopt zou zitten in een geheime tunnel in Polen, echt bestaat. Dat zeggen mijnbouwdeskundigen van de universiteit van Krakau. Die deden een grootschalig bodemonderzoek op de vermoedelijke locatie van de "goudtrein", nadat twee schattenjagers deze zomer hadden geclaimd dat ze de trein hadden gevonden.
AP1945

De trein, die volgens de twee schattenjagers -een Pool en een Duitser- op het traject tussen Wroclaw en Walbrzych werd gevonden, zou zich in een 50 meter diepe ondergrondse gang bevinden.

"Mogelijk is er een tunnel op de bewuste locatie, maar geen trein", zo zegt Janusz Madej, hoofd van het onderzoeksteam, nu. Zijn team heeft het gebied met speciale apparatuur gescand.

Na de winter wordt er wel nog gegraven op de locatie. De twee schattenjagers blijven intussen volhouden dat er een tunnel én een trein is. Ze wijten de tegenstrijdige resultaten aan het gebruik van verschillende technologieën.

Verhaal van nazitrein met goud gaat ver terug

In de buurt van Walbrzych gaat er al lang een verhaal over een verdwenen trein met goud rond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de nazi's in de buurt wel een uitgebreid tunnelsysteem uitgraven, waar een militair hoofdkwartier en ondergrondse fabrieken gehuisvest konden worden om die te vrijwaren voor geallieerde luchtaanvallen. Op het einde van de oorlog zouden de Duitse troepen ook treinen met geroofd goud en kunstschatten uit Polen hebben weggevoerd.