Geens: "Handicap dat we pas om 5 uur konden beginnen"

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kon de politie in de nacht van 15 op 16 november niet binnenvallen in het huis waar terrorist Salah Abdeslam zich mogelijk ophield. Dat zegt hij in het opsporingsprogramma "Faroek", op VTM. In datzelfde programma zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de Franse politie twee dagen eerder Abdeslam op een haar na heeft gemist bij een grenscontrole.

In de nacht van 15 op 16 november had het gerecht informatie dat Salah Abdeslam zich mogelijk ophield in een pand in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. "Er is heel wat te doen geweest over het uur van de huiszoeking", geeft Koen Geens toe. "Het was een zware handicap dat we pas om 5 uur konden beginnen."

In elk geval klopt het dat de politie de verdachte woning pas maandagmorgen is binnengevallen. Abdeslam was er niet aanwezig, maar of hij er die nacht wel aanwezig is geweest, is evenmin duidelijk.

Op een haar na gemist

Twee dagen daarvoor was Abdeslam ook al eens door de mazen van het net geglipt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stond hij geseind als verdachte van de laagste categorie toen hij na de aanslagen in Parijs de Frans-Belgische grens overstak.

Enkele uren na de bloedige aanslagen in Parijs, op 13 november, reed een auto de Frans-Belgische grens over. De Franse politie controleerde de inzittenden. Eén van hen was Salah Abdeslam, die op dat moment geseind stond als iemand die discreet in de gaten moest worden gehouden.

"Hij is daar kunnen doorrijden en het is pas een paar uur later dat er een alarmerend bericht kwam dat hij gezocht werd in het kader van de aanslagen in Parijs", zegt Catherine De Bolle, topvrouw van de federale politie. "De Fransen zeggen dat er wel een hit in de databanken was geweest, was hij daar een kwartier later gepasseerd. Dat is gewoon de hectiek van het moment", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Échte aanslagplannen of gewoon een test?

Op 22 november vreesde de federale regering dat IS een aanslag zou plegen in ons land. Veel wil André Vandoren van Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) daarover niet kwijt: "No comment, maar ik kan u verzekeren dat de beslissing totaal onderbouwd was."

Koen Geens beaamt. "Ik ga niet in op de vraag waar de informatie vandaan kwam en ik ga ook de natuur ervan niet onthullen, maar volgens wat de diensten ons hebben meegedeeld, was het betrouwbare informatie."

Hoe dan ook kwamen de veiligheidsdiensten in actie en zijn er huiszoekingen gehouden op 22 verschillende plaatsen. Was al dat vertoon wel nodig, want 15 van de 16 opgepakten mochten de dag nadien al weer naar huis. "Kijk", zegt Vandoren. "Er is niets gebeurd en het is moeilijk om te zeggen dat het verijdeld is geworden. Laten we dus voorzichtig zijn."

"Eind goed al goed", besluit Jan Jambon, die ervoor waarschuwt dat die IS-lui "geen broekventen" zijn. "Misschien waren het berichten om ons te testen."