Gentse straatmuzikanten mogen vanaf Nieuwjaar weer gratis spelen

Vanaf Nieuwjaar moeten straatmuzikanten in Gent niet langer betalen om op straat muziek te maken. Het Gentse stadsbestuur schaft de taks van 15 euro per dag af omdat de straatmuzikanten daartegen hadden geprotesteerd. Ze moeten wel nog steeds een vergunning aanvragen.

Schepen Christophe Peeters hoopt dat de kwaliteit zal verbeteren door de afschaffing van de taks. "We hebben de prijs een tweetal jaar geleden omhooggetrokken om de kwaliteit te verbeteren. Maar we zagen het tegenovergestelde effect. De slechte muzikanten bleven en de goede muzikanten gingen elders spelen omdat het daar goedkoper was. En dat willen we natuurlijk terugdraaien."

Aan de nieuwe maatregel zijn wel wat voorwaarden gebonden. Zo mogen de muzikanten niet langer dan één uur op dezelfde plaats blijven staan en mogen er per muziekgroepje niet meer dan 10 muzikanten zijn. Wie overigens met een versterker speelt, moet deze op batterijen laten draaien. Om 21 uur moeten de muziekinstrumenten ook worden opgeborgen.