Japanse Hooggerechtshof behoudt één naam voor getrouwd koppel

Het Japanse Hooggerechtshof heeft de wet behouden die getrouwde koppels verplicht dezelfde naam te dragen. De uitspraak is een nederlaag voor de klagers die de wet uit de 19e eeuw seksistisch en archaïsch noemen. Volgens het Hooggerechtshof is de wet in overeenstemming met de grondwet.

De wet over de namen is gebaseerd op de middeleeuwse families, waarbij de vrouwen en kinderen onder de volledige controle stonden van het familiehoofd. "Dit is niet strijdig met de grondwet", zo verklaarde de voorzitter van het Hof Itsuro Terada. "Het gebruik van afzonderlijke namen moet onderzocht worden door het parlement."

Volgens de advocaten van de klagers en de regering werd een andere wet uit de 19e eeuw, die gescheiden vrouwen verplicht zes maanden te wachten om te hertrouwen, in een afzonderlijke beslissing ongrondwettelijk verklaard. De rechters hebben het verbod echter niet opgeheven, maar pleiten voor een verbod van 100 dagen of minder.

"De hedendaagse medische en wetenschappelijke technologieën maken het immers mogelijk om snel en ontegensprekelijk het vaderschap vast te stellen van een kind dat na een scheiding geboren wordt", zo legde een van de advocaten van de klagers uit.

"Ik denk dat het Hof de argumenten van de regering aanvaard heeft", zo zei de woordvoerder van de regering. Hij voegde eraan toe dat de regering "snel het Burgerlijk Wetboek zou aanpassen aan de uitspraak".

Meest gelezen