Libanese parlement slaagt er voor 33e keer niet in om president te kiezen

Het Libanese parlement is er voor de 33e keer op rij niet in geslaagd een president aan te stellen. Het land zit al sinds 2014 zonder. Volgens de pers bestond er nochtans mogelijk een consensus over een kandidaat die nauwe banden heeft met de Syrische president.
De vorige president van Libanon Michel Suleiman

Voor het verkiezen van een president moet twee derde van de parlementsleden aanwezig zijn, maar woensdag tekenden er slechts 45 present. De parlementsvoorzitter Nabih Berri heeft een 34e zitting vastgelegd op 7 januari.

Sinds het aflopen van het mandaat van de vorige president Michel Suleiman in mei 2014, raken de Libanese parlementsleden het maar niet eens over een opvolger. Volgens de grondwet moet de president deel uitmaken van de christelijke maronitische gemeenschap.

Het politieke vacuüm was deze zomer een belangrijk thema bij de protesten in de hoofdstad Beiroet rond de afvalcrisis. De betogers verweten de politieke klasse corrupt te zijn, en eisten presidentsverkiezingen met algemeen stemrecht.

Diepe verdeeldheid over Syrië

De pers schreef onlangs dat er mogelijk een consensus bestond rond de figuur van Suleiman Franjieh, een jeugdvriend van de Syrische president Bachar al-Assad en een kind van de burgeroorlog.

Maar volgens de Libanese krant Al-Akhbar, die bij Hezbollah aanleunt, zal de sjiitische beweging geen andere kandidaat aanvaarden dan Michel Aoun. Hij is de christelijke bondgenoot van Hezbollah en de leider van de Vrije Patriottische Beweging.

De Libanese politiek is diep verdeeld over de oorlog in buurland Syrië.