Nooit eerder was het zo warm op de Noordpool

Op de Noordpool is een nieuw warmterecord gevestigd. De landtemperatuur lag er van september 2014 tot september 2015 ongeveer 1,3 graden hoger dan gemiddeld. Sinds het begin van de metingen in 1900 was het nooit warmer op de Noordpool. De hoeveelheden zeeijs en sneeuw nemen ook stelselmatig af.
Robert Henno

"Het Noordpoolgebied warmt door de klimaatverandering meer dan dubbel zo snel op dan de rest van de wereld", zegt Rick Spinrad, wetenschapper bij de National Oceanic and Atmospheric Administration. Uit het jaarlijkse Arctic Report Card van het NOAA blijkt dat er in 2015 een nieuw warmterecord is gevestigd in het Noordpoolgebied. Dat omvat naast de Noordpool ook de meest noordelijke gebieden in Noord-Amerika en Eurazië. Tussen september 2014 en 2015 was het 1,3 graden warmer dan gemiddeld.

Minder zee-ijs

Ook de staat van het zeeijs, dat ontstaat wanneer de Noordelijke IJszee aanvriest, gaat erop achteruit. In februari is dat ijs steevast het dikst, maar zelfs op dat moment in 2015 was het ijs sinds 1979 nooit dunner.

De dunste ijslaag wordt jaarlijks opgemeten in september. Sinds 1979 lag er slechts drie keer minder ijs dan in 2015. Het terugtrekkende zeeijs vormt vooral een bedreiging voor dierensoorten zoals walrussen, die er hun soortgenoten ontmoeten, paren en het water kunnen verlaten. Walrussen zoeken een alternatief en gaan de laatste jaren steeds vaker aan land in Alaska.

Minder sneeuw

Ook met de hoeveelheid sneeuw in het noordpoolgebied is het niet goed gesteld. Sinds 1967 lag er zowel in Noord-Amerika als in Eurazië slechts in één jaar minder sneeuw dan in juni 2015.

Als de sneeuwlaag in de poolgebieden smelt, kan het zonlicht dieper doordringen in het vasteland, waardoor dat gebied op zijn beurt sneller opwarmt. De sneeuw in het noordpoolgebied smelt al decennialang aan ijltempo. Sinds 1979 neemt de hoeveelheid sneeuw op de Noordpool met 18 procent per decennium af.