Prins Charles krijgt al jaren geheime regeringsdocumenten

De Britse kroonprins Charles krijgt al tientallen jaren inzage in geheime regeringsdocumenten. Dat zegt de drukkingsgroep Republic die de informatie pas na een drie jaar durende procedureslag te pakken kreeg. "Deze uitzonderlijke en volledig onaanvaardbare praktijken moeten worden stopgezet", klinkt het verontwaardigd.

De geheime documenten in kwestie worden automatisch doorgestuurd naar de Britse koningin, de belangrijkste regeringsleden, de procureur-generaal en de chief whips, de partijverantwoordelijken die erop toezien dat iedereen binnen het gareel loopt. Tot dusver geen echte verrassing. Alleen blijkt nu dat ook Charles de vertrouwelijke en gevoelige documenten al decennialang krijgt.

Manipulatief kantje

Tegenstanders van de monarchie wijzen erop dat dit het zoveelste voorbeeld is van Charles' inmenging in het openbare leven. Als vooraanstaand lid van de Britse monarchie is de prins verondersteld om ten allen tijde een neutrale houding aan te nemen.

De prins lijkt inderdaad over een manipulatief trekje te beschikken. In mei van dit jaar raakte bekend dat hij al jaren regelmatig brieven stuurt en druk zet op ministers wier bevoegdheden hem meer dan na aan het hart liggen. De 67-jarige troonopvolger houdt er immers bijzonder uitgesproken meningen over onder meer architectuur, plattelandsontwikkeling, militaire uitgaven, het regenwoud en homeopathie en laat geen kans onbenut om ze te uiten. En onlangs raakte bekend dat wie hem wil interviewen een paginadik contract moet ondertekenen.

"Zeer uitzonderlijk en onaanvaardbaar"

De Britse drukkingsgroep Republic, die ijvert voor de afschaffing van de monarchie, voerde drie jaar lang een hevige juridische strijd om het zogenoemde "precedent book", dat details bevat over de werking van de regering en ook de circulatielijst van de geheime documenten bevat, in handen te krijgen. De Britse regering verzette zich daartegen met alle mogelijke middelen maar zag zich op basis van het zogenoemde recht op informatie toch verplicht om een aantal delen van het document vrij te geven.

Republic noemt de praktijk om Charles deelgenoot te maken van de geheime documenten "zeer uitzonderlijk en volledig onaanvaardbaar" en wil dat ze geschrapt wordt. De groep heeft de Britse premier David Cameron per brief gevraagd om de prins per direct uit de circulatielijst te halen.

De documenten blijven normaal gezien 20 jaar lang geheim. "Het is gewoon verkeerd dat Charles kan lobbyen voor nieuwe beleidsvoorstellen voor het grote publiek er weet van heeft", stelt Republic.

Parlementair onderzoek

Voor de Britse regering is er geen vuiltje aan de lucht. "Het is al vele jaren een gewoonte om de vorst en de troonopvolger aantekeningen van de regeringsbijeenkomsten te bezorgen. Het is belangrijk dat zij goed geïnformeerd zijn."

Maar bij oppositiepartij Labour valt een ander geluid te horen. "Dit maakt Charles niet alleen tot de meest invloedrijke lobbyist. Hij is ook de best geïnformeerde lobbyist én hij lobbyt voor zijn eigen belangen, en die zijn niet altijd even goedaardig of verstandig", zegt een Labourpoliticus. De partij wil een parlementair onderzoek naar de zaak.