Socialistische bond dreigt met "harde reactie" bij minimale dienstverlening

Indien de regering doorzet met de plannen om een minimale dienstverlening in te voeren bij het spoor of de cipiers, dan krijgt die sector de hele overheidsvakbond en het hele ABVV achter zich. "We waarschuwen nu al. Minimale dienstverlening is een brug te ver. We zullen er heel hard op reageren", zegt Chris Reniers, voorzitster van de machtige socialistische overheidsvakbond ACOD.

De socialistische overheidsvakbond organiseerde vandaag een uitgebreid comité van alle overheidsdiensten. Op de agenda stond ook het stakingsrecht en de minimale dienstverlening.

Voor de vakbond is de minimale dienstverlening "onbespreekbaar" en "ontoelaatbaar", zegt Reniers. "Wat nu bij het spoor gebeurt is een zaak tussen werknemers en werkgevers. Minimale dienstverlening gaat veel verder en is een politieke zaak."

Reniers waarschuwt ook voor de veiligheid bij minimale dienstverlening. "Ongevallen zullen dan onvermijdelijk gebeuren. De verantwoordelijkheid op dat moment is voor de bevoegde minister en de parlementsleden."