SP.A wil geld KBC gebruiken om schuld gemeenten af te lossen

De SP.A stelt voor het geld dat KBC vervroegd terugbetaalt te gebruiken om de schulden van de gemeenten af te bouwen. Het gaat om 3 miljard euro. De partij dient een amendement op het programmadecreet in.
Reporters / Arnaud Ostrowski

De bank-verzekeraar KBC betaalt nog dit jaar het resterende deel van de overheidssteun terug die ze tijdens de financiële crisis in 2008-2009 kreeg. Dat is vijf jaar vroeger dan gepland. De bank was nog 3 miljard euro (2 miljard Vlaamse steun en 1 miljard premie) verschuldigd aan de Vlaamse overheid.

De Vlaamse SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke wil de miljarden gebruiken om de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten te verbeteren. Zo krijgen zij de nodige ademruimte om te investeren, onder meer in projecten ter bestrijding van de radicalisering, in welzijnswerk en in sociale voorzieningen, redeneert hij.

De SP.A dient een amendement in op het programmadecreet, dat de begroting begeleidt. Daarin is het voorstel opgenomen om voor 450 euro per inwoner schulden van de lokale besturen over te nemen.