Terreurdreiging in scholen in Los Angeles hoogst­waarschijnlijk grap

De terreurdreiging tegen de scholen in Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië, was meer dan waarschijnlijk niet echt. "Volgens een voorlopige beoordeling blijkt het om een grap te gaan, om de schooldistricten in grote steden te verstoren", zo verklaarde Adam Schiff, die in het Huis van Afgevaardigden lid is van de inlichtingencommissie. Het onderzoek wordt nog voortgezet.

Als gevolg van een per e-mail verstuurde bommelding bleven gisteren alle scholen in Los Angeles dicht. Meer dan 640.000 scholieren moesten daardoor noodgedwongen thuisblijven. Alle 900 schoolgebouwen in de stad worden doorzocht op de aanwezigheid van explosieven of wapens. Het is nog niet duidelijk of de scholen vandaag de deuren weer kunnen openen.

In New York, waar een gelijkaardige melding werd ontvangen, werden de scholen wel gewoon opengehouden. De dreiging werd er "niet geloofwaardig" bevonden. Het New Yorkse politiehoofd William Bratton deed de maatregelen in LA af als een "overreactie" en waarschuwde ook voor paniekzaaierij.

De e-mailer beweerde een jihadist te zijn, die met 32 medeplichtigen aanslagen wilde plegen met zenuwgas en mogelijk ook andere wapens. Andere elementen in de e-mail wijzen echter op een hoax, zo zegt volksvertegenwoordiger Brad Sherman, die de e-mail te zien kreeg. Zo zou de e-mail ook een pornografische referentie bevatten, wat niet te rijmen valt met het feit dat de auteur zichzelf als een devote moslim omschrijft.

Volgens CNN en de krant Los Angeles Times wijst het IP-adres erop dat de mail vanuit de Duitse stad Frankfurt werd verstuurd. Maar Charlie Beck, hoofd van de LAPD, vermoedt dat de melder zijn locatie heeft gemaskeerd. "We geloven dat het van veel dichterbij komt", zo zegt hij.