Van Overtveldt breidt btw-vrijstelling voor jeugdhuizen uit

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) trekt het plafond voor de btw-vrijstelling voor jeugdhuizen op naar 80.000 euro. Om zich in orde te stellen met de Europese regels, zouden jeugdhuizen vanaf januari onder de btw-verplichting vallen. De minister had evenwel een vrijstelling voorzien tot 50.000 euro omzet. Daartegen kwam vanuit verschillende hoeken protest, waarop Van Overtveldt het plafond nu optrekt tot 80.000 euro. "Verder kunnen we niet gaan", benadrukt de minister.

Een maand geleden kondigde Van Overtveldt aan dat jeugdhuizen zich in regel moesten stellen met de Europese btw-richtlijnen. Die stelden dat de vrijstelling van btw waarop jeugdhuizen zich kunnen beroepen, gelinkt moet zijn aan de bescherming van kinderen en jongeren. Het uitbaten van een drankgelegenheid valt niet onder die bepaling. Bovendien was er ook het Europees Hof. Dat zegt dat handelingen die worden verricht in rechtstreekse mededinging ten opzichte van commerciële ondernemingen die wel btw-plichtig zijn, uitgesloten moeten worden.

De minister koos toen voor een "pragmatische oplossing", waarbij jeugdhuizen aan de btw-plichten onderworpen zouden zijn, maar met een plafond van 50.000 euro omzet per jaar waaronder een vrijstelling zou bestaan. Die vrijstelling zou dubbel zo groot zijn als voor ondernemingen of andere verenigingen.

"Heb signalen van jeugdhuizen gehoord"

Vanuit de sector, maar ook uit de politieke wereld, kwam kritiek op de beslissing. De minister blijft benadrukken dat het enkel gaat om het in regel stellen met de Europese regels. Toch wil hij rekening houden met de bekommernissen van de jeugdhuissector. "Ik heb de signalen van de jeugdhuizen gehoord, en ik begrijp ze. Het plafond voor de vrijstelling van btw zal worden opgetrokken van de voorziene 50.000 euro omzet naar 80.000", kondigt de N-VA'er aan.

Meteen onderstreept Van Overtveldt dat deze ingreep de maximaal mogelijke tegemoetkoming is die hij kan doen. "Verder kunnen we niet gaan, dat zou tegen de Europese regels zijn." Hij rekent voor dat ongeveer 20 procent van de jeugdhuizen onder de btw-plicht zullen vallen. Ook wijst de minister erop dat de onderwerping aan de btw-plicht ook voordelen kan hebben voor de jeugdhuizen, bijvoorbeeld bij bouwwerken. Ook zal de administratie de eerste periode de nodige soepelheid aan de dag leggen voor jeugdhuizen die btw-plichtig worden.