VS verkoopt fregatten en andere wapens aan Taiwan

De Verenigde Staten gaan voor 1,8 miljard dollar wapens verkopen aan het Aziatische land Taiwan. Het gaat onder meer om twee fregatten. China heeft zoals gewoonlijk furieus gereageerd op de verkoop.
AP2007

De Amerikaanse regering heeft het licht op groen gezet, maar het Congres moet de verkoop nog goedkeuren. Doorgaans liggen president Barack Obama en het door de Republikeinen gedomineerde Congres op ramkoers, maar over deze deal worden niet veel problemen verwacht. Senator John McCain roept zelfs op tot meer militaire verkopen aan Taiwan.

Concreet zal de VS voor 1,8 miljard dollar overtollig wapentuig verkopen aan het Taiwanese leger. Het gaat om twee fregatten van de Perry-klasse, antitankraketten, amfibievoertuigen, luchtdoelraketten van het type Stinger en allerlei elektronische geleidingssystemen.

Het gebeurt wel vaker dat de VS wapens verkopen aan Taiwan, een oude bondgenoot uit de Koude Oorlog. Toch valt de huidige deal wellicht niet toevallig samen met groeiende spanningen in de Zuid-Chinese of Filipijnse Zee. Die zee wordt zowat volledig geclaimd door China, maar dat wordt hevig bestreden door de andere oeverstaten zoals Vietnam, de Filipijnen, Brunei en Maleisië en gaat overigens in tegen de UNCLOS, de zeerechtconventie van de Verenigde Naties.

Amerika en bondgenoot Japan wijzen de Chinese eisen op de eilandjes en atollen in de Zuid-Chinese Zee af. Onlangs is een Amerikaans marinevaartuig vlakbij een door China geclaimd rif gevaren en hebben VS-vliegtuigen die atollen overvlogen. Ook Taiwan eist een aantal van die eilandjes op en heeft op een aantal van versterkingen opgericht.

Peking dreigt met sancties

China reageert zoals gebruikelijk bij VS-verkopen aan Taiwan erg boos. Zo heeft Peking de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Tegelijk dreigt China met sancties tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de verkopen aan Taiwan. Het gaat dan onder meer om Raytheon en Lockheed Martin.

Het communistische regime in Peking beschouwt Taiwan als "een afvallige provincie" en niet als een onafhankelijk land. De nationalistische regering die zich in 1949 terugtrok op Taiwan beschouwt zich dan weer als de "enige legitieme regering van China".

Sinds de VS in de jaren 70 diplomatieke relaties met China aanknoopten, heeft Amerika zich officieel uitgesproken voor "één China". Toch heeft Washington zich in een wet (Taiwan Relations Act) geëngageerd om Taiwan te verzekeren van "een geloofwaardige verdediging" tegenover China.

AP2013

Welk Taiwan? Welk China?

Ondanks de spanningen zijn de relaties tussen China en Taiwan de voorbije jaren gevoelig verbeterd. Onlangs was er zelfs een historische ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Taiwanese president Ma Ying-jeou. Het was voor het eerst sinds de jaren 30 dat de leiders van de communisten en de nationalistische Kuo Min Tang (op Taiwan) elkaar ontmoetten.

Volgend jaar zijn er echter verkiezingen in Taiwan en wellicht zullen die gewonnen worden door de democratische oppositie. Die partij heeft vooral aanhang bij de originele inwoners en de etnische Chinezen die al voor de burgeroorlog op Taiwan woonden. Die voelen zich historisch weinig verbonden met het Chinese vasteland en beschouwen Taiwan daarom als een aparte staat, niet als "de Republiek China", zoals het officieel heet.

Taiwan was ook één van de eerste economische succesverhalen in Azië en is sinds de jaren 80 een democratisch land. Veel Taiwanezen vinden het communistische regime in China dan ook geen optie.