Wind blaast Saharastof mogelijk tot bij ons

De kans bestaat dat morgenavond stof uit de Sahara in onze contreien neer dwarrelt. Dat meldt weerman Frank Deboosere op basis van het MetOffice, het Britse KMI. Het stof is de voorbije dagen opgepikt door de straalstroom die het duizenden kilometers ver kan transporteren.

De Sahara is de grootste zandwoestijn op aarde en strekt zich uit van de Westelijke Sahara aan de Atlantische Oceaan tot in Egypte aan de Rode Zee. De kans bestaat dat stof afkomstig van deze immense zandbak morgenavond of -nacht bij ons aan land komt.

Dat heeft alles te maken met de straalstroom, de "brede luchtrivier" die op een hoogte van tien kilometer de aarde omspant. Die stuurt morgenavond een zwakke regenzone van west naar oost over ons land, zo meldt Deboosere.

De voorbije dagen heeft de straalstroom grote hoeveelheden Saharastof opgepikt boven Afrika. Via zuidelijke tot zuidwestelijke hoogtestromingen raakt dit stof makkelijk tot in West-Europa, waar het prima condensatiekernen voor regen vormt.

Nadat die regen is gevallen en weer is verdampt, blijft het stof in een dun laagje achter. Vooral op het koetswerk van wagens en op ramen is het goed zichtbaar.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Saharastof ons bereikt. Eerder gebeurde dat al onder meer op 7 februari 1972, van 16 tot 18 september 1975, op 27 juli 1983, op 10 november 1984, op 7 mei 1988, op 18 en 19 maart 2004, op 28 mei 2008 en op 28 juni 2012.