Winkelketens willen boeren meer betalen voor hun varkensvlees

Verschillende winkelketens zijn bereid om de consument tijdelijk meer te laten betalen voor varkensvlees. De beloofde financiële steun aan de Belgische varkensboeren komt er voorlopig echter niet. Het overleg tussen de landbouwsector, de distributeurs en de voedingsindustrie is na drie maanden uitgedraaid op "een mislukking", zeggen de varkensboeren.

Enkele maanden geleden hadden de distributiesector en de voedselindustrie financiële steun beloofd aan de varkensboeren, om de lage prijs voor varkensvlees te compenseren. Eerder konden de melkveehouders al rekenen op gelijkaardige, eenmalige steun. Daarnaast was er eensgezindheid over een structureel mechanisme op lange termijn, om de prijzenvolatiliteit te milderen.

Gisteren zou het bedrag geconcretiseerd worden, maar die gesprekken zijn op niets uitgedraaid. In eerste instantie zou de vleessector 24 miljoen euro vrijmaken, maar gisteren schroefde de sector dat bedrag terug tot 10 miljoen euro, met minder garanties. Dat voorstel vonden de varkensboeren onaanvaardbaar.

Protestacties

"Na drie maanden overleg stellen we met spijt vast dat de partners van het ketenoverleg geen enkel aanvaardbaar voorstel op tafel hebben gelegd, ondanks de beloftes die deze zomer zijn gemaakt", schrijft de Boerenbond in een persbericht.

De varkenssector start vanaf vandaag met acties. "We zijn van plan om individuele warenhuizen, slachthuizen en individuele bedrijven te bezoeken, met de vraag een concrete som bij te dragen aan een fonds voor de varkenshouders. We gaan bekendmaken welke bedrijven hierop ingaan en welke niet. De consument heeft het recht om te weten welke instanties werk maken van duurzaamheid", aldus Pieter Verhelst van de Boerenbond.

Een delegatie van de varkenshouders is vandaag al gaan aankloppen bij de grote winkelketens. Delhaize betaalt een extra crisisbijdrage van 3 euro per varken, bovenop de 3,6 euro die de keten sinds 2014 betaalt aan de Belgische varkensboeren. Carrefour België en Colruyt betalen varkenshouders vanaf morgen 10 euro meer per varken. Dat komt neer op 0,10 euro per kilogram varkensvlees. Carrefour hoopt dat deze tijdelijke maatregel de nodige zuurstof geeft aan de varkenshouders.

Later vandaag staan er nog bezoekjes aan vleesproducenten Imperial en Ganda Ham en warenhuisketens Lidl, Aldi, Makro en Albert Heijn gepland.

"Structurele oplossing zoeken"

In een reactie zegt distributiesector Comeos te willen meewerken aan een structurele oplossing. Onmiddellijke financiële steun zou echter problematisch zijn. "De varkenssector is een enorm internationaal gerichte sector. 70 procent van onze varkens worden geëxporteerd. Dat maakt het moeilijk om iets te doen dat juridisch en vooral voor de mededingingsautoriteiten haalbaar is", aldus Comeos.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) betreurt de blokkering in dit dossier. Ze wil snel een conferentie organiseren om te zoeken naar structurele maatregelen.

Ook Schauvlieges federale collega Willy Borsus (MR) betreurt dat de onderhandelingen spaak zijn gelopen. Hij pleit voor het behoud en de het hervatten van de dialoog tussen de verschillende sectoren. Volgens Borsus moet zowel een oplossing op korte als lange termijn, naar analogie met de melksector, mogelijk zijn.