Zwoele duim en zedige sok: scenarist onhult weetjes over "Love actually"

Ruim tien jaar geleden is het dat "Love actually" in de zalen kwam en in geen tijd uitgroeide tot een ware kerstklassieker. Recent zag de regisseur de film voor het eerst sinds de première in de bioscoop. Zijn partner en coscenarist zat aan zijn zijde en tweette ondertussen tal van interessante weetjes over de tearjerker de wereld in. Een overzicht.
Makros / Reporters

Hugh Grant, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thompson, Keira Knightley, Liam Neeson, Laura Linney: de grote namen spatten van het scherm toen "Love actually" in 2003 uitkwam in de bioscoop.

De ontluikende liefde tussen de Britse premier David (Grant) en zijn medewerker Natalie (Martine McCutcheon), de epische liefdesverklaring met pancarten van de smoorverliefde Mark (Andrew Lincoln) aan Juliet (Keira Knightley) of de crush van zakenman Harry (Alan Rickman) op zijn secretaresse Mia (Heike Makatsch) die het hart breekt van zijn echtgenote Karen (Emma Thompson): het zijn verhalen en scènes die de fans al tientallen keren hebben bekeken en vaak woord voor woord kunnen mee zeggen.

In New York zag regisseur en scenarist Richard Curtis "Love actually" enkele dagen geleden voor het eerst sinds de première op het grote scherm. Dat beweert zijn partner én coscenarist Emma Freud op Twitter. Zij bekeek de film samen met hem en twee van hun kinderen.

De hele voorstelling lang is Freud leuke en vaak onbekende weetjes over het scenario, de opnames en de acteurs blijven tweeten. Zo blijkt de huishoudster van premier David niemand minder dan haar eigen moeder te zijn:

Ook hun kinderen kregen destijds een rol in de film, als figuranten in het kersttoneel op school:

Het scenario blijkt doorspekt met inside jokes:

De indrukwekkende interpretatie van "All I want for Christmas" van Mariah Carey door Joanna (Olivia Olson) is geen playback:

Het persoonlijke hoogtepunt van de film is voor Freud de scène waarin schrijver Jamie (Colin Firth) zijn Portugese huishoudster Aurélia (Lúcia Moniz) ten huwelijk vraagt. Meer bepaald de wijze waarop hij haar kust, waarbij hij met zijn duim zacht haar lippen beroert, was volledig haar idee:

Wat met de hilarische scènes waarin John (Martin Freeman) en Judy (Joanna Page) als body doubles invallen voor seksscènes bij de opnames van een film? Die zijn zediger verlopen dan gedacht:

De scène waarin Karen (Emma Thompson) huilt in haar slaapkamer nadat ze heeft ontdekt dat haar man Harry (Alan Rickman) de gouden ketting niet voor haar, maar voor zijn secretaresse Mia (Heike Makatsch) heeft gekocht, maakt nog steeds een grote indruk op Freud:

Laat de film nog in het midden of Harry en Mia gewoon flirten, dan wel een heuse affaire hebben, dan neemt Freud alle twijfel weg:

Ook de romance tussen Sarah (Laura Linney) en Karl (Rodrigo Santoro) blijkt uiteindelijk op niks uit te draaien:

Om toch op een positieve noot af te sluiten: de begin- en eindscènes op de luchthaven van Heathrow waarbij het weerzien tussen tientallen mensen in één montage is gegoten, heeft Freud zelf gemonteerd. En daar is ze nog steeds trots op:

lees ook