“Het enige spelletje van staatsbelang winnen, dat betekent toch iets”

Het enige spelletje van staatsbelang. Zo omschrijft Tom Waes de quiz die hij vanavond gewonnen heeft. Dat hij voortaan door het leven gaat als “slimste mens ter wereld” doet de presentator duidelijk deugd. “Ik vind dit meer waard dan het Belgisch record schansspringen dat ik verbroken heb.”
Joost De Bock

Tom Waes versloeg vanavond in de ultieme finale van “De slimste mens ter wereld” VRT-collega’s Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis. Ilsen moest als eerste de duimen leggen, de tweestrijd tussen Waes en Boukhriss Terkessidis was spannend tot op het einde.

“Iedereen had eigenlijk kunnen winnen. Het is ook een kwestie van een beetje geluk, het kan alle kanten uit”, reageert Waes op zijn overwinning. De favorietenrol waar hij de afgelopen dagen in vertoefde, was dan ook een extra moeilijkheid. “Ik ben er als allerlaatste opnieuw bijgekomen en dat vond ik toch behoorlijk moeilijk. Kobe en Danira zaten er al even opnieuw in, wat toch een verschil is. Ik raakte maar traag op gang.”

De tv-presentator liet zich in het verleden al meermaals zien als competitiebeest in onder meer “Tomtesterom” en “Wauters vs. Waes”. En toch is dit anders, vindt hij. “Je kan je in iets vastbijten, maar als je het niet weet, dan weet je het niet.”

Voorbereiding

Net daarom is een goede voorbereiding dan ook essentieel, klinkt het. “Iedereen bereidt zich voor, denk ik. Ik heb honderden lijstjes gemaakt: de vijf langste rivieren, de hoogste bergen, enzovoort. Allemaal zaken die ze niet gevraagd hebben, natuurlijk. (lacht) Maar eigenlijk reikt de kennis niet verder dan kinderencyclopedieën. Je kan die niet volledig studeren, maar het is wel een goede voorbereiding. En de krant lezen, natuurlijk.”

“Deze overwinning betekent echt iets”, verklaart Waes. “Ik vind dit meer waard dan het Belgisch record schansspringen dat ik voor “Tomtesterom” heb verbroken, bijvoorbeeld. Ik zeg altijd dat dit het enige spelletje van staatsbelang is. Eens je daar zit, voel je die spanning. De zenuwen stonden dan ook strak gespannen bij de start van de finale.”

Twee dagen na de opname van de finale, vertrok Waes naar Bangladesh voor de opnames van een nieuwe reeks “Reizen Waes”. Aangezien hij daar nog steeds verblijft, was het niet bepaald moeilijk om zijn overwinning te verzwijgen. “Het is wel raar dat ik de hype niet echt meemaak. Langs de ene kant zou ik het wel graag eens voelen, maar aan de andere kant denk ik dat het misschien beter is zo.”

Joost De Bock