Arcocoöperanten dagvaarden nu ook Belgische staat

Meer dan 2.100 Arco-coöperanten hebben de Belgische staat gedagvaard in het dossier rond de voormalige coöperatieve holding, die in de problemen kwam na de val van Dexia. Ze willen de staat mede aansprakelijk laten stellen voor de verliezen die ze hebben geleden op hun Arco-belegging.

Via de dagvaarding wordt de Belgische staat gedwongen om tussen te komen in de hangende procedure voor de Brusselse rechtbank van koophandel, zegt juridisch adviesbureau Deminor, dat de coöperanten bijstaat. Een groep coöperanten leidde die procedure in tegen de Arco-Groep en Belfius Bank. In maart dit jaar dagvaardde Deminor ook voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers.

Volgens de coöperanten hield de staat hen verkeerdelijk voor dat hun belegging veilig was, door hen een kapitaalgarantie te beloven. Die belofte had als doel te vermijden dat de aandeelhouders hun aandelen zouden terugtrekken in volle financiële crisis, klinkt het. "Daardoor hielden ze hun belegging aan tot ze bij de vereffening voor een voldongen feit gesteld werden. De kans is klein dat de coöperanten nog iets uit de vereffening zullen terugkrijgen", aldus het adviesbureau.

De Europese Commissie oordeelde in 2014 dat de garantieregeling onterechte staatssteun was. "Sindsdien verschuilt de regering zich achter lopende juridische procedures om haar engagement niet te moeten nakomen", aldus Deminor.