LBG Bakeries vraagt faillissement aan, 684 banen bedreigd

Broodleverancier LBG Bakeries heeft het faillissement aangevraagd. Dat kan leiden tot de sluiting van alle vestigingen, waar 684 mensen werken. Het personeel reageert verslagen.

Als reden voor de beslissing verwijst het bedrijf naar de snel wijzigende marktomstandigheden. "De investeringen hebben niet tijdig tot nieuwe opbrengsten geleid", zegt een woordvoerder. "De banken hebben dan ook een deel van de kredietlijnen opgezegd."

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen alle mogelijkheden onderzocht, "maar geen oplossing gevonden". "De Belgische broodmarkt staat al lang onder druk, en de daling die in 2013 is ingezet, houdt ook dit jaar nog aan. In 3 jaar tijd is de markt met 8,3 procent gekrompen."

LBG staat voor Le Bon Grain en levert vers brood en patisserie aan groothandels. Het bedrijf heeft vestigingen in Ardooie, Asse, Diest, Heusden-Zolder, Lommel en Morlanwelz.

Verslagenheid

"We wisten al een hele tijd dat het niet goed ging met LBG Bakeries, maar dat men het faillissement zou aanvragen, had niemand verwacht. Het personeel reageert dan ook zeer verslagen", zegt vakbondssecretaris Pieter Van Der Elst (ABVV Horval).

"Als vakbonden hebben we er al een hele tijd bij de directie op aangedrongen dat men duidelijkheid zou scheppen over doelstellingen en met een beleidsplan voor de dag zou komen om het bedrijf uit de problemen te halen, maar dat is er nooit gekomen. Het is een bijzonder spijtige zaak dat het zo ver is moeten komen", aldus Van Der Elst.

"Momenteel zijn we in alle vestigingen het personeel aan het informeren over de beslissing die op de bijzondere ondernemingsraad is bekendgemaakt. De verslagenheid bij het personeel is overal groot, maar er zijn tot dusver nog geen syndicale acties."

Overname

De vakbonden kijken uit naar de initiatieven die de curator gaat nemen. Deze zal wellicht vandaag al worden aangesteld. "Het is de grote vraag of er nog verder zal kunnen geproduceerd worden. We horen geruchten over verschillende leveranciers die door de huidige benarde situatie momenteel geen grondstoffen meer willen leveren. Over de kansen op overname van een of meerdere vestigingen durf ik momenteel nog geen uitspraken doen. Ik ben echter zeker dat de curator al die pistes zal bekijken", zegt de vakbondsman.

Het bedrijf zelf "beseft dat dit een bijzonder moeilijke periode is voor alle medewerkers". "Het zal verder transparant en open communiceren in het belang van de onderneming en van de medewerkers."