Leuven voert GAS-boete in voor slecht geparkeerde fietsen

Leuven voert een GAS-boete in van 55 euro voor hinderlijk en gevaarlijk geplaatste rijwielen. Dat staat in het nieuwe politiereglement. Tot nog toe moest de eigenaar van een fiets die door de politie was weggehaald wegens foutief parkeren bij het afhalen van zijn fiets een boete van 5 of 10 euro betalen.
Archieffoto

Leuven bindt al enkele jaren de strijd aan met hinderlijk en gevaarlijk gestalde fietsen. Het is al verschillende jaren verboden om je fiets te parkeren op het Martelarenplein voor het station en op de Grote Markt, Rector De Somerplein en Benedenplein in het stadscentrum.

Het verkeersbord waarmee de stad dit parkeerverbod voor fietsers aanduidde, werd recent door een rechter verboden. In het nieuwe politiereglement wordt dat bord vervangen door een teken dat wel reglementair is.

Ook het aantal fietsstallingen in Leuven werd de afgelopen jaren sterk uitgebreid. In de stationsomgeving werden er recent 1.600 staplaatsen bijgeplaatst.