Loodsen doen havens Gent en Antwerpen stilvallen

Vanavond is een staking uitgebroken bij de loodsen in de havens van Gent en Antwerpen. De actie was niet aangekondigd en de havenbesturen zijn ontstemd. Er zijn hoe dan ook grote problemen.

De staking is een initiatief van de liberale vakbond VSOA. Die zegt dat zijn leden vanaf vijf uur vanmiddag het werk hebben neergelegd in Antwerpen en Gent. De staking zou 24 uur duren en mogelijk tot vrijdag om middernacht.

De vakbond is boos en zegt dat afspraken van 2007 niet zijn nageleefd. De loodsen klagen erover dat zij enkel op zee mogen loodsen, wat financieel minder interessant is dan rivierbeloodsing. De liberale bond VSOA verwijt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dat die te veel de kaart trekt van de rivierloodsen en "superpremies" zou voorzien.

De uitbaters van de havens van Gent en Antwerpen zijn ontstemd, vooral omdat de actie niet aangekondigd was. Daardoor kon niemand tijdig maatregelen nemen. "Schepen blijven geblokkeerd en de imagoschade is volstrekt onaanvaardbaar", zeggen de havens. Ze merken ook op dat slechts één enkele vakbond tot de stand heeft opgeroepen.