Poetin schoffeert de Turken en prijst Donald Trump

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw zwaar uitgehaald naar Turkije. Hij gebruikte deze keer zelfs obscene taal. In zijn jaarlijkse grootschalige persconferentie suggereerde Poetin dat de Turken door het Russische gevechtsvliegtuig neer te halen, "de Amerikanen op een bepaalde plaats wilden likken".
AFP

Op de jaarlijkse vraag- en antwoordsessie van de Russische president waren deze keer zo'n 1.400 journalisten afgekomen. De grootschalige persconferentie werd zoals gebruikelijk een marathon en duurde ruim drie uur.

Een van de grote thema's was de rel met Turkije. Sinds dat land een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde omdat het in het Turkse luchtruim zou gevlogen hebben, is de relatie tussen beide landen helemaal verziekt. Poetin had het over een "vijandige daad" en gaf ook een opvallend antwoord op de vraag of er andere landen een rol hadden gespeeld bij het incident.

"We weten het niet", zei Poetin. "Maar als iemand in de Turkse regering had besloten om de Amerikanen op een bepaalde plaats te likken, dan heeft hij zich misschien wel vergist." Waarmee hij suggereert dat de Turken zich een goede bondgenoot van de VS wilden tonen door het vliegtuig neer te halen.

De Russische president zei ook dat "er een proces van islamisering aan de gang is in Turkije waardoor Atatürk (de stichter van het moderne Turkije, red.) zich zou omdraaien in zijn graf". De harde woorden van Poetin zullen ongetwijfeld geen goed doen aan het conflict tussen beide landen. De economische sancties die de Russen genomen hebben, blijven in elk geval gelden, bevestigde Poetin.

Poetin erkent Russische activiteit in Oekraïne

Poetin werd onder vuur genomen door enkele Oekraïense journalisten die hem confronteerden met het feit dat er twee Russische officieren gevangengenomen zijn in het oosten van Oekraïne, hoewel het Kremlin met klem ontkent dat het Russische leger daar actief is.

"Ik heb nooit gezegd dat er daar geen mensen zijn die bepaalde taken uitvoeren van militaire aard", zei Poetin, die wel benadrukte dat dat niet hetzelfde is als het sturen van troepen. Toch is het opmerkelijk, want tot nog toe hebben de Russische autoriteiten altijd geweigerd om toe te geven dat het leger actief is in Oost-Oekraïne om de rebellen te steunen.

"Ergste van de crisis is achter de rug"

Poetin had het uiteraard ook over de binnenlandse economie. Het ergste van de economische crisis die Rusland heeft getroffen, is achter de rug, was de boodschap. De komende jaren zal de economische groei toenemen, aldus Poetin.

Niet zozeer de economische sancties van de EU, maar de enorme daling van de olieprijs (tot onder de 50 dollar per vat) hebben de Russische economie parten gespeeld en tot een devaluatie van de roebel geleid. Ondanks zijn geruststellende verklaring waarschuwde Poetin voor de blijvende volatiliteit van de oliemarkt.

"Donald Trump is een intelligente en getalenteerde man"

Enkele andere opvallende antwoorden van de Russische president:

  • Volgens Poetin is Rusland gekant tegen doping omdat het "de principes van de sport ondermijnt". "Iedereen die schuldig bevonden wordt, moet gestraft worden." Het Russische sportbeleid ligt onder vuur door een vernietigend rapport over dopinggebruik.
  • De geschorste FIFA-baas Sepp Blatter werd bejubeld door Poetin. "Hij verdient de Nobelprijs voor de Vrede", aldus de president, die in dat kader ook zei dat Rusland het WK 2018 op een eerlijke manier toegewezen heeft gekregen.
  • De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump werd door Poetin omschreven als "een flamboyante man, intelligent en erg getalenteerd". "Hij zegt dat hij diepere relaties wil met Rusland, waarom zouden we dat niet verwelkomen."
  • Poetin kreeg tot slot enkele vragen over de bezigheden van zijn dochters, over wie hij met geen woord rept in de pers. Ook nu wilde hij niet veel kwijt. "Mijn dochters leven en studeren in Rusland en ik ben trots op hen", zei hij wel.