Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis van chauffeurs Abdeslam

De twee verdachten die bekend hebben dat ze Salah Abdeslam in Parijs zijn gaan ophalen na de aanslagen, blijven nog minstens drie maanden in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Ze blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf. De verdediging heeft 24 uur de tijd om in beroep te gaan.

Volgens hun advocaten werden de twee in de nacht van vrijdag op zaterdag opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen omdat zijn auto in panne stond. De twee reden naar Parijs en vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie maar niet tegengehouden.

Eenmaal in Brussel verliet de ene man de wagen, waarna de andere een derde verdachte belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen. Die derde persoon haalde beide mannen daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf had opgeblazen. Na dat gesprek bracht de derde persoon Salah Abdeslam naar Schaarbeek.

Beide mannen, wiens voorlopige hechtenis is verlengd, werden nog diezelfde zaterdag opgepakt. Beiden zijn nu door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 129 moorden in een terroristische context.