Sminate wordt eerste Vlaamse burgemeester met Marokkaanse roots

Nadia Sminate (N-VA) legt morgen bij gouverneur Lodewijk De Witte de eed af als nieuwe burgemeester van Londerzeel. Ze volgt Jozef De Borger (CD&V) op. Het 34-jarige Vlaams Parlementslid is de eerste Vlaamse burgemeester van Marokkaanse afkomst.
Nicolas Maeterlinck

Sminate is de dochter van een Marokkaanse vader, die op zijn 19e naar België emigreerde, en een Belgische moeder. Ze is gemeenteraadslid in Londerzeel sinds 2006.

Bij de verkiezingen van 2012 was ze de lijsttrekster voor N-VA. Haar partij vormde toen een coalitie met CD&V en SP.A-Groen. Bij die coalitiebesprekingen werd de afspraak gemaakt dat ze na drie jaar Jozef De Borger - sinds 1995 burgemeester - zou opvolgen. Begin 2014 werd ze als schepen bevoegd voor begroting, financiën en personeel. Sminate zat in de periode 2010-2014 in de Kamer. Sinds 1 juni 2014 is ze lid van het Vlaams Parlement.

Eedaflegging

Vrijdag leggen nog vier andere nieuwe burgemeesters de eed af bij de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte. Joël Vander Elst (GB Open VLD) volgt in Bertem partijgenoot Albert Mees op. Steven Swiggers (Open VLD) wordt in Haacht de opvolger van zijn partijgenoot Edmond Fillet en Iris Vander Schelde (Open VLD) neemt in Landen de sjerp over van Gino Debroux (SP.A). In Kortenaken tot slot wordt Patrick Vandijck (Open VLD) de nieuwe burgemeester in opvolging van partijgenoot André Alles. Vandijck was in de periode 2001-2006 al eens burgemeester.

Meest gelezen