Sojoezraket met 2 Galileo-navigatiesatellieten gelanceerd

Van op de Europese lanceerbasis basis Kourou in Frans-Guyana is een Russische Sojoez-draagraket met twee satellieten voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo gelanceerd. Intussen zijn de satellieten met succes uitgezet.
AFP or licensors

De Sojoez is vertrokken om 12.51 uur Belgische tijd met in de nok de elfde en twaalfde Galileo. Beide satellieten moesten vrijkomen in een baan op 23.222 km hoogte. Uitbater Ariancespace heeft inmiddels laten weten dat ze met succes zijn uitgezet. De missie van de Russische raket duurde ongeveer 3 uur en 48 minuten. Beide kunstmanen zijn in Bremen gebouwd en wegen ongeveer 1.434 kilo.

Galileo is een gezamenlijk project van de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Het navigatiesysteem moet uiteindelijk dertig satellieten tellen, om daarmee een (preciezer) alternatief te vormen voor het Amerikaanse gps en het Russische Glonass.

Door een falen van de extra-Fregattrap van de Sojoez raakten vorig jaar twee Galileo's niet in de beoogde baan. Na een reeks manoeuvres kwamen ze toch in een bruikbare omloop. De lanceringen in mei en september verliepen dan weer probleemloos.

Galileo zou eind volgend jaar gedeeltelijk in werking moeten treden. Oorspronkelijk had het systeem in 2008 moeten opstarten, maar een onderlinge strijd tussen de deelnemende landen heeft het programma jarenlang vertraagd.