Tom Waes is de nieuwste "Slimste mens ter wereld"

't Is gebeurd. Tom Waes gaat voortaan door het leven als “slimste mens ter wereld”. De VRT-presentator haalde het in een spannende finale van de Vier-quiz van Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis. En dat met de Franse steden Parijs, Toulouse en Lyon.

Nadat Kobe Ilsen gisterenavond nieuwkomer Stan Van Samang er meteen weer had uitgespeeld, verschenen vanavond drie Eén-gezichten aan de startlijn van de ultieme finale. Journalisten Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis namen het op tegen Tom Waes, die met zijn elf deelnames als laatste mocht terugkomen in de finaleweek.

De kandidaten waren duidelijk aan elkaar gewaagd, al wees de jury in het begin van de uitzending toch ook op de favorietenrol van Waes. “Ik denk dat hij als kind ooit in een encyclopedie is gevallen”, zei Philippe Geubels.

Plekjes schuiven heen en weer

Anders dan tijdens alle andere aflevering waren het nu niet de twee “slechtste” kandidaten die het tegen elkaar moesten opnemen in de laatste ronde, maar wel de twee “beste”.

Doorheen de aflevering schoven de twee plekjes steeds heen en weer, hoewel toch vrij snel duidelijk werd dat Boukhriss Terkessidis en Waes aan de betere hand waren. Met respectievelijk 358 en 445 seconden mochten zij uiteindelijk dan ook het finalespel spelen. Ilsen strandde met 291 seconden op de derde plaats. “Het is verdiend, want ze zijn te sterk. Ik gun het hen allebei”, zei hij.

Spannend onderonsje

Het finalespel werd een spannend onderonsje tussen het jonge en iets oudere VRT-gezicht. Beiden weten heel veel, maar wanneer de vraag over de steden met de meeste inwoners in Frankrijk wordt gesteld, is het eigenlijk al vrij duidelijk. Waes heeft aan drie antwoorden genoeg, die hij dan ook snel uit zijn mouw schudt: Parijs, Toulouse en Lyon. ’t Is gebeurd.

De presentator ontvangt nog een oorkonde en richt zich in zijn dankwoordje aan zowat iedereen. “Tom Waes, niemand is hem de baas”, klinkt het lachend bij Boukhriss Terkessidis. “Ik vind het al super dat ik tweede werd. Hij weet keiveel. Hij verdient het.”