VS en Cuba dicht bij akkoord over lijnvluchten

De Verenigde Staten en Cuba hebben een principeakkoord bereikt over het hervatten van commerciële vluchten tussen de twee landen. De overeenkomst is een nieuwe stap in het ontdooien van de relaties, die al een halve eeuw serieus verstoord zijn.

Volgens betrokken onderhandelaars staan de twee landen dicht bij een formeel akkoord, berichten verschillende Amerikaanse media. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er vooruitgang wordt gemaakt, maar dat de onderhandelingen nog steeds aan de gang zijn.

Een akkoord over commerciële vluchten zou een grote stap zijn in het verder ontdooien van relaties tussen de VS en Cuba. In de laatste maanden zochten de voormalige vijanden uit de Koude Oorlog steeds meer toenadering, met als historisch moment het heropenen van de ambassades in juli. Er geldt wel nog steeds een Amerikaans embargo op handel met Cuba.

Naarmate Cuba zich meer opent naar de buitenwereld, wordt toerisme de belangrijkste economische factor voor het land. De Cubanen zouden commerciële vluchten vanuit de VS dan ook met open armen ontvangen. Of de Cubaanse toerismesector een nieuwe toestroom van Amerikaanse toeristen ook effectief aankan is dan weer twijfelachtig: nu al zijn zowat alle hotels op het eiland al maanden volgeboekt.

Momenteel moeten reizigers chartervluchten boeken of via een derde land vliegen. Amerikaanse commerciële luchtvaartmaatschappijen tonen al langer interesse om naar Cuba te vliegen. Binnen enkele maanden zouden die vluchten gerealiseerd kunnen worden.