Warmste 17 december sinds begin van de metingen: 16 graden

Met 16 graden op de thermometer beleven we vandaag de warmste 17 december sinds het begin van de waarnemingen. Het vorige dagrecord was 13,1 graden op 17 december 1987. Dat meldt het KMI. Vandaag is ook de op één na warmste decemberdag ooit. Slecht nieuws voor wie een skireis geboekt heeft in de kerstvakantie: op de Europese skipistes ligt amper sneeuw.
Bloesems aan de bomen in de Herfststraat in Elsene. What's in a name...

Halfweg december zijn we intussen, maar wie afgaat op het kwik in de thermometer, kan dat amper geloven. Met temperaturen tussen 11 en 16 graden lijkt het haast lente in december. Met 16 graden als maximumtemperatuur wordt vandaag de op één na warmste decemberdag ooit. 17 december 2015 moet enkel nog 16 december 1989 laten voorgaan, met 16,7 graden.

De normale gemiddelde dagtemperatuur voor deze tijd van het jaar bedraagt 6 graden. Dat we daar ongeveer tien graden boven zitten, is te wijten aan de winden die warme lucht uit subtropische gebieden rond de Azoren naar onze streken brengen. De aanvoer van die lucht en de bijhorende zachte temperaturen behouden we zeker nog tijdens de kerstdagen en allicht nog tot oudejaar. En ook nachtelijke vrieskou zit er niet meteen in: afgelopen nacht bleef het kwik hangen rond 12 graden.

"We krijgen Afrikaanse lucht over ons heen"

"Weg met die winterjas"

De voorjaarskriebels lijken dan ook terug van nog niet lang genoeg weggeweest. "Die winterjas is dit jaar ook meer last dan lust, niet?", "17 december op de fiets naar werk. Na 300 meter jas, sjaal en handschoenen maar uitgedaan" en "Godskolere. Bloedheet in mijn winterjas", klinkt het op Twitter. "Zijn er ook kerst-T-shirts?", vraagt iemand zich af. "Winterbanden: een totaal achterhaald concept", concludeert een ander. Dat er hier en daar bloesems aan de bomen verschijnen (foto bovenaan), bewijst dat ook de natuur het noorden kwijt is.

Uitkijken naar vorst en sneeuw

Maar terwijl velen de hoge temperaturen best aangenaam vinden, kijken anderen dan weer reikhalzend uit naar vriestemperaturen en sneeuw. Met name diegenen die de eindejaarsfeesten op de skilatten willen doorbrengen, want op veel Europese skipistes ligt er amper sneeuw. 

Organisatoren van skireizen krijgen dan ook veel telefoontjes van ongeruste reizigers. "Vorig jaar was het rond deze periode al niet veel beter", zegt Tom Hoornaert van VOS Travel. "Maar begin volgende week wordt een omkanteling verwacht. Dat warmtefront zou dan plaatsruimen voor een koudefront, maar wanneer dat precies is, daar zet ik geen geld op in."

Een witte kerst, bij ons dan toch, zit er volgens Frank Deboosere niet meteen in. "De kans is groot dat zowel Kerstmis als Nieuwjaar bijzonder groen zullen zijn."

Meest gelezen