"Actie bij loodsen was tijdig aangekondigd"

VSOA-secretaris Gerda De Norre gaat niet akkoord met de bewering van de havens dat staking bij de loodsen er plots kwam. Volgens haar werd twee weken geleden al aan een stakingsaanzegging herinnerd en werd ook begin deze week een expliciete deadline gesteld, die gisterenavond zou zijn afgelopen. Rond dat tijdstip brak effectief een staking van de VSOA-zeeloodsen uit. Sinds 13 uur wordt overlegd op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), dat zich voorlopig in stilzwijgen hult.

De havens van Antwerpen en Gent reageerden furieus op wat zij een plotse staking noemden, wat nadelig is voor het imago van de haven. Niet juist, vindt VSOA-secretaris De Norre. "Ik heb de eerdere stakingsaanzegging opnieuw in herinnering gebracht veertien dagen geleden. Daarop is er contact geweest met het kabinet en hebben wij het negen punten tellende stappenplan ontvangen dat werd opgesteld en waarmee een einde kwam aan de recente actie van de rivierloodsen."

"Maandag heb ik laten weten dat het plan - met voorop de punten van de rivierloodsen en de onze achteraan - totaal niet voldeed aan wat wij tijdens eerder overleg hadden gevraagd en dat we om bijsturing vroegen. Dinsdag heb ik in een mail naar de kabinetschef expliciet en tot tweemaal toe een deadline vermeld van gisterenavond 17 uur, teneinde acties te vermijden", stelt De Norre nog. "Het is niet aan ons om de havens in te lichten. Wij hebben gedaan wat we als vakbonden moeten doen: de politieke overheid informeren en zeggen wat wij gaan doen, en dat hebben we duidelijk gedaan."

De staking loopt intussen nog voort tot 23 uur vrijdagavond. Sinds 13 uur zit VSOA mee aan tafel op het kabinet van minister Weyts. Het kabinet werd meermaals om een reactie gevraagd, voorlopig zonder antwoord.