"Beheersovereenkomst is onhaalbaar door gebrek aan middelen"

Oppositiepartijen SP.A en Groen noemen de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT wel "ambitieus", maar voegen er meteen aan toe dat de VRT onvoldoende middelen zal krijgen om haar doelen te bereiken. "De zware besparingen van de Vlaamse regering maken de hoge ambities onrealistisch", zegt SP.A-parlementslid Katia Segers.

De Vlaamse regering heeft vandaag de nieuwe beheersovereenkomst van de openbare omroep goedgekeurd. In een eerste reactie tonen oppositiepartijen sp.a en Groen zich redelijk tevreden, maar formuleren ze meteen ook een paar bezorgdheden.

Zowel SP.A-parlementslid Katia Segers als Groen-parlementslid Bart Caron lezen in de tekst de nodige ambitie, maar vrezen dat de VRT te veel zal moeten besparen om die ambitie waar te maken. "Er zitten goede zaken in. Maar hoe de Vlaamse regering dit zal stroken met de besparingen die ze oplegt, is een raadsel", aldus Caron. "De zware besparingen van de Vlaamse regering maken de hoge ambities onrealistisch", vult Katia Segers aan.

Beide parlementsleden merken op dat de dotatie met 261 miljoen euro terugvalt tot het niveau van tien jaar geleden.
Wat de online-activiteiten betreft, lijkt er volgens Segers een compromis gevonden. "Waar de redactionele activiteiten niet lijken te worden gebetonneerd én er eindelijk een Iplayer komt, worden wel duidelijke grenzen gesteld aan de reclame-inkomsten online. Dat is volgens ons een goede zaak", aldus Segers.

Bedenkingen en bezorgdheden

Beide oppositiepartijen hebben wel nog een reeks bedenkingen en bezorgdheden. Zo gelooft Segers niet in het verhaal dat de VRT kleiner wordt gemaakt om de omroep "wendbaarder" te maken en de leefbaarheid van de sector te verbeteren. "Onderzoek toont aan dat net de landen met een sterke openbare omroep ook sterke private mediabedrijven hebben", aldus Segers.

Caron zit dan weer met een hele reeks openstaande vragen: "Hoe zit het bijvoorbeeld met de veelbesproken ontkoppeling van Radio 2? Hoe ziet de toekomst van Ketnet eruit? Hoe zal de muziekdiversiteit gegarandeerd worden?...." Daarnaast moet mediaminister Sven Gatz volgens Caron ook snel duidelijkheid verschaffen over de afslanking van het personeel bij de omroep.