"Eindelijk, niet alle aandacht voor mijn lichaam"

Knap, knapper, knapst. En dan ging het niet over de vertolking van Lupita Nyong’o als slavin Patsey in "12 years a slave", een rol die haar een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol opleverde. Het was haar uiterlijk, en meer bepaald haar lichaam, dat alle lof werd toegeworpen. Zonder problemen sierde ze dan ook de top bij de verkiezing van "Mooiste vrouw van 2014" op meerdere lifestylewebsites en was ze de bezienswaardigheid bij uitstek op rode lopers. Maar dat begon blijkbaar te vervelen. "Het was dan ook een strategische keuze om enkel als stem mee te werken aan de nieuwe "Star Wars"", aldus de 32-jarige actrice op Buzzfeed News.

In "The force awakens" levert Nyong’o dus enkel haar stem aan pirate Maz Kanata. Tot haar grote opluchting: ""12 years a slave" was een film die alle aandacht naar mijn lichaam trok, terwijl "Star wars" dat juist niet doet. Het was een gevoel van opluchting om iets te spelen waarbij mijn lichaam niet het centrale punt was. De uitdaging die ik zocht in het acteren moest helemaal anders zijn, een heel ander uitgangspunt hebben dan mijn vorige film."

"Dat ik wereldwijd op covers bleef verschijnen, dat was niet hetgeen wat ik wilde bereiken, omdat ik het alleszins niet bewust wilde bereiken. Ik heb die roem geaccepteerd en er mij voor opengesteld, maar het was geen doel. Het is nooit mijn ambitie geweest om op de cover van een blad te staan."

"Men mag aandacht hebben voor mijn uiterlijk, zolang als mijn talent dezelfde aandacht krijgt. Daarom hoop ik ook dat dankzij "Star wars" men zich op de eerste plaats richt op hetgeen ik zeg dan op de manier hoe ik er uitzie."

"Mijn ambitie is om een zo goed mogelijke actrice te zijn. Om in situaties terecht te komen die het uiterste van mij vragen."

lees ook