"Ik maak me geen illusie dat 2016 beter jaar wordt voor Europa"

"Ik maak me geen illusies." Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geantwoord op de tweede dag van de Europese top in Brussel op de vraag of 2016 een beter jaar wordt voor Europa dan 2015.

De diepe verdeeldheid over de Griekse schuldencrisis en de massale vluchtelingenstromen brachten dit jaar de twee meest tastbare symbolen van de Europese integratie aan het wankelen: de euro en Schengen. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz had het al over een "annus horribilis" voor Europa. Volgend jaar komt daar dan ook nog eens de dreiging van het Britse referendum en een exit uit de Europese Unie bij.

"Ik maak me geen illusies", antwoordde Juncker op de vraag of hij volgend jaar beterschap verwacht. Zo verwacht de Commissievoorzitter niet meteen dat de onenigheid over de opvang van vluchtelingen snel zal verdwijnen. "Ik ben niet overmatig optimistisch dat ons dat zal lukken", zei hij over de slaagkansen voor de spreiding van 160.000 asielzoekers. Tot dusver zijn amper 230 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië overgebracht naar andere landen.

Een kleine opsteker: gisteravond raakten de Griekse regering en grensbewakingsbureau Frontex het eens over een uitbreiding van de Europese missie aan de Griekse kustgrens. Poseidon Rapid Intervention gaat op 28 december van start en moet meer klemtoon leggen op veiligheidscontroles. Er komen op termijn 376 tolken en experts in onder meer vingerafdrukken en vervalste documenten bij om de Grieken te helpen bij de registratie en identificatie van inkomende vluchtelingen.

Na afloop van de top keek ook premier Charles Michel even vooruit naar 2016 en blikte hij terug op het voorbije jaar. Zelfs al "hebben we moeilijke momenten voor ons liggen in 2016", zijn crisissen "gelegenheden om beter te doen, om het Europees project sneller vooruit te doen gaan", zei hij.

Michel "optimistischer dan Juncker"

"Ik ben van nature optimistischer" dan Jean-Claude Juncker, aldus Michel. Hij erkent wel dat het enkele maanden geduurd heeft voor de omvang van de vluchtelingencrisis doordrong en er ter zake beslissingen genomen werden.

"Maar in enkele weken en maanden is er veel gerealiseerd", vindt Michel. "Het is nog niet voldoende om al zichtbare resultaten te hebben en de inzet van de eerste drie, vier maanden van 2016 zal zijn om te kijken of de gevolgen van onze beslissingen navolging krijgen op het terrein."

Michel waarschuwt dat 2016 nog zijn "delicate momenten" zal hebben. "De economische toestand blijft ons eraan herinneren dat we jobs moeten blijven creëren en onze bankenunie moeten beschermen." België zal alvast "zo goed mogelijk zijn werk doen, door de nodige inspanningen te doen op wetgevend, regelgevend, humanitair en financieel vlak" in tal van dossiers, vooral wat betreft de strijd tegen de financiering van terroristische activiteiten en de wapenhandel, aldus de premier. "Maar we zullen sterker zijn als we het als Belgen niet alleen doen, maar samen met onze Europese partners."