Brusselse regering kiest voor kabelbaan tussen Parking C en de Heizel

De Brusselse regering heeft gisteren de principiële beslissing genomen dat er tussen Parking C en de Heizel een kabelbaan komt. Minister-president Rudi Vervoort bevestigde dat vandaag. De kosten worden gedragen door Neo, de maatschappij die het Brussels gewest en de stad Brussel hebben opgericht voor de herinrichting van de Heizelvlakte.

Zoals bekend komt op Parking C het nieuwe nationale stadion en een parking met 10.000 plaatsen, waarvan 3.000 voorzien zijn voor pendelverkeer. Om de parking aantrekkelijk te maken is een gemakkelijke verbinding nodig met de metrohalte Heizel - een kleine kilometer verderop - om naar het centrum van de stad door te reizen. Anderzijds worden bezoekers van het stadion op die manier ook aangemoedigd om het openbaar vervoer te gebruiken.

Voor de nostalgici: tijdens de wereldtentoonstelling Expo 58 was er reeds een kabelbaan op de Heizel. Volgens Vervoort is een kabelbaan de beste keuze. Er werd ook gedacht aan een automatische loopband, maar die optie werd niet weerhouden wegens problemen met de bedrijfszekerheid van het systeem. Het doortrekken van de metro tot de Heizelvlakte is financieel niet haalbaar wegens de reeds goedgekeurde uitbreidingen van het metronetwerk.

Hoe de kabelbaan er precies zal uitzien, maakt het voorwerp uit van verdere onderhandelingen en studies - het worden alvast geen skizitjes, verzekerde Vervoort met een knipoog. De kosten lopen volgens de minister-president op tot een bedrag tussen 2,5 en 6 miljoen euro, gedragen door Neo. De bouw zou moeten klaar zijn tegen 2018, wanneer ook het stadion af moet zijn.