Componist Luc Brewaeys (56) is overleden

De Belgische componist Luc Brewaeys is op 56-jarige leeftijd overleden. De componist uit Mortsel heeft verschillende stukken voor binnen- en buitenlandse orkesten geschreven. Hij werkte in de jaren 80 samen met Iannis Xenakis.

De Belgische componist Luc Brewaeys is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Brewaeys schreef tientallen composities en ontving verschillende prijzen voor zijn werk.

De composities van Brewaeys werden uitgevoerd door onder meer De Munt, deFilharmonie, het Nationaal Orkest, Champ d'Action en Ictus. In de jaren 80 werkte hij verschillende keren samen met de Griekse componist Iannis Xenakis. In zijn werk schuwde Brewaeys het experiment niet.

Vier jaar geleden kwam Brewaeys nog in een kleine polemiek terecht met zijn opgelegde werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd. De jury van de wedstrijd vond de compositie van Brewaeys te moeilijk voor de wedstrijd.

De kandidaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in 2011 moesten uitzonderlijk geen opgelegd werk zingen. Het stuk "Speechless song, being many, seeming one" van Brewaeys was gebaseerd op een sonnet van Shakespeare.

Meest gelezen