Drie mensensmokkelaars veroordeeld tot elk 20 maanden effectief

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft twee Albanezen en een Turkse vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot elk 20 maanden cel en een geldboete van 18.000 euro wegens mensensmokkel. De drie mannen zitten sinds 18 september in de cel, nadat ze ter hoogte van Geel-Oost en Halen aan de kant waren gezet door de politie.

Het trio ontkende dat ze Albanezen naar Groot-Brittannië wilden smokkelen en vroegen daarom de vrijspraak. De rechtbank achtte de feiten echter bewezen. De politie had informatie gekregen dat er mogelijk een trafiek van mensensmokkel zou zijn vanop een parking in Beringen. Eerst reed een Ford Mondeo de parking aan de Koolmijnlaan op. Daarna stopte de Turkse chauffeur met zijn vrachtwagen. Drie inzittenden van de Mondeo stapten over in de cabine van de trucker, die voor zijn oversteek op weg was naar Calais.

Toen ze wegreden, zette de politie hen aan de kant. Volgens de openbare aanklager gaf het drietal een ongeloofwaardige verklaring voor hun aanwezigheid in België. De Albanese bestuurder van de Mondeo wilden naar eigen zeggen in ons land in een carwash werken. De Albanese inzittende in zijn wagen was voor zijn eigen reis naar Engeland een korting beloofd als hij andere Albanezen kon ronselen. In plaats van 6.000 pond, moest hij 1.900 pond en 500 euro betalen. De slachtoffers, die enkel een Schengen-toeristenvisum hadden, werd verboden de waarheid te vertellen over hun illegale doortocht.