EU-Commissie wil visumplicht afschaffen voor Oekraïners en Georgiërs

De Europese Commissie wil dat houders van een Georgisch of Oekraïens paspoort binnenkort visumvrij naar de Schengenzone kunnen reizen. Voorzitter Jean-Claude Juncker maakte na de Europese top bekend dat hij de visa voor kort verblijf wil afschaffen. Ook Kosovaren wordt de afschaffing van de visumplicht in het vooruitzicht gesteld.

Met een visum voor kort verblijf kunnen buitenlanders maximaal negentig dagen vrij in de Schengenzone rondreizen. Het kan worden aangevraagd voor een toeristisch bezoek, een bezoek aan familie en vrienden, een zakenreis, enz.

Met haar verzoek aan de EU-lidstaten om de visumplicht voor burgers van Georgië en Oekraïne af te schaffen, wil de Commissie die twee landen belonen voor hun hervormingen.

De beslissing werd al eerder verwacht, maar de Commissie moest zich ervan vergewissen dat met name Oekraïne zich aan de afspraken hield. President Petro Porosjenko was deze week in Brussel en zei dat hij de vragen van de EU zal inwilligen. "Oekraïne zal zijn hervormingen op het vlak van justitie, binnenlandse zaken en de strijd tegen corruptie verderzetten", zei hij.

Ook voor Kosovo

Ook Kosovo is goed op weg om zijn burgers visumvrij naar de Schengenzone te laten reizen. Van zodra het jonge land zijn laatste hervormingen heeft doorgevoerd, zal de Commissie ook daar de afschaffing van visumplicht voor kort verblijf aanbevelen.

Van de autoriteiten in Pristina wordt onder meer verwacht dat ze verhinderen dat hun onderdanen massaal naar de EU komen.

Lidstaten niet zo tuk

Mogelijk reageren de lidstaten negatief op het nieuwe Commissievoorstel, dat begin 2016 in een concreet wetgevend initiatief wordt gegoten.

Ze zijn er niet tuk op om in volle vluchtelingencrisis nog meer mensen vrije toegang te geven.