Europeanen verlengen economische sancties tegen Rusland

De lidstaten van de Europese Unie hebben het licht op groen gezet om de economische sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen tot eind juli volgend jaar, zo is uit diplomatieke bronnen vernomen. De sancties waren anderhalf jaar geleden ingevoerd uit protest tegen de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.

De sancties verstrijken eind dit jaar. De ambassadeurs van de lidstaten besloten vanavond dat ze met zes maanden worden verlengd omdat de akkoorden van Minsk nog niet integraal zijn uitgevoerd. Die akkoorden moeten een einde maken aan het conflict tussen de regering in Kiev en door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van Oekraïne.

De verlenging hing al een tijdje in de lucht, maar de Italiaanse premier Matteo Renzi eiste dat het dossier eerst werd aangesneden op de Europese top. Niet dat Renzi zinnens was de strafmaatregelen te ondermijnen, maar het is geen geheim dat Italië nauwe economische banden heeft met Rusland en niet de vurigste pleitbezorger van de harde confrontatie is.

De economische sancties werden in de zomer van 2014 ingevoerd tegen de achtergrond van de crash van het passagiersvliegtuig MH17 in het oosten van Oekraïne. De Europeanen legden de kredietverlening aan de Russische financiële sector droog en stopten de export van wapens en technologie die gebruikt wordt bij de oliewinning. Het Kremlin riposteerde met een importverbod tegen de Europese landbouwsector.