Federale overheid voegt bij "M/V" gender "X" toe aan vacatures

In vacatures voor de federale overheidsdiensten wordt de traditionele M/V-melding voortaan uitgebreid tot M/V/X. De beslissing van minister voor Ambtenarenzaken Steven Vandeput en Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs kadert in een streven naar genderneutraliteit.

De federale overheid voegt dus een X toe, als alternatief voor "alle personen die zich niet in de M of de V kunnen terugvinden". Daarmee kiest ze voor een andere optie dan de Vlaamse overheid, die in juni besliste de afkortingen gewoon weg te laten.

"Er is nadrukkelijk gekozen om X toe te voegen en niet om M/V weg te laten", stelt minister Vandeput (N-VA) in een persbericht. "De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie."

"Door de X toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten", voegt staatssecretaris Sleurs (N-VA) toe.

Eerder dit jaar keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders - personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht - de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X.